Statements og andet der falder mig ind. Opdateret den 11. marts 2024.

https://finnbirkelund.dk/wp-content/uploads/2024/02/36881651-52CE-440B-ACB0-0604BDB71B78_1_201_a.jpeg

11. marts 2024. Torsdag den 29. februar bar jeg, sammen med Petter Dyrlæge, Georg Hemmershøj Nielsen, ud fra Ebeltoft kirke. Han faldt og brækkede hoften, og ville ikke op igen – vi besøgte ham 4 dage før han døde, med den hensigt at lave flæskesteg til ham, med det hele, men indså, da vi ankom, at det kunne vi godt glemme. Petter er en anden af mine nære venner.

Georg mødte jeg ved skolestart på Akademisk studenterkursus aftenhold, i 1969 – boede en tid sammen med ham,  hans kæreste Sus og hendes to drenge, i Kastrup.

vi blev studenter sammen i 1972, og holdt forbindelsen ved  lige siden, med en masse fælles oplevelser indenrigs, såvel som udenrigs! Mærkeligt at han er væk!

Om 14 dage skal jeg udstille i Årøsund galleri, sammen med Lene, min kæreste – rigtig gode ting hun kommer med, tror det bliver godt – og hvis hun sælger noget vil hun med til Competa i august!

25. februar 2022. Sne på bilen, sidste dag i corona isolering. Selvpålagt! Onsdag blev Esther Vohnsen bisat. Min kæreste på Århus Kunstakademi, boede sammen med hende først i halvfjerdesene i Kildegården og på Kystvejen, begge beliggende i Århus  – var meget glad for hende og gik i spåner da forholdet stoppede, nok mest fordi jeg foreslog at vi skulle bo hver for sig, men og der er et men, det skulle vi åbenbart igennem. Holdt forbindelsen ved lige til hun ikke ville se eller tale med andre end sin datter Dagmar. Der er en datter mere Astrid, som bor i Buenos Aires, og er så vidt jeg ved kok!

Æret være Esthers minde!

10. maj 2021. Varmen sniger sig stille og roligt ind her midt i maj, er blevet færdig vaccineret, det var nødvendigt for at kunne bevæge sig nogenlunde frit, men pyt, billederne bevæger sig i nye retninger, indsigter  og anelser dukker op og forsvinder igen ligeså hurtigt – som varmen i maj!

2. februar 2021. Et vers jeg holder meget af:

Dejlig er jorden. Prægtig er Guds himmel. Skøn er sjælenes pilgrimsgang. Gennem de favre. Riger på jorden, Gaa vi til paradis med sang!

19. januar 2021. “Den viden du har, gavner kun dig selv og andre, i det omfang du anvender den i praksis”. citat fra en lille bog jeg slår op i en gang imellem, “Håndbog for mestre”. Sjov, og her, ret præcis!

4. juli 2020. Juni er slut, juli er i gang – for to dage siden pillede jeg min udstilling ned i Årøsund Galleri, et nyt galleri der har set dagens lys dernede i det sønderjyske, startet af Marie og Jørn. Jeg er måske inhabil, men jeg syntes det helt igennem var en okay udstilling, sådan sagt på jysk!

27.april 2020, Læste forleden en artikel af en kunstanmelder på Politikken, Hornung et eller andet, i den skrev han blandt andet at det modsatte af international i kunstverdenen, ikke er national, men provinsiel? Hm, så er jeg provinsiel, og det har jeg det ganske fint med!

12. februar 2020, flot tal tyve tyve. Ingen vinter indtil videre, masser af regn!

Nogen gange spørger velmenende folk mig hvad jeg maler? Er kommet frem til at jeg er ‘folkemaler’, ligesom en musiker kan være folkesanger, er jeg folkemaler!!!

19. december 2019, vil lige med dette billede ønske eventuelle gæster på siden, en rigtig god jul og et ønske om et godt nytår! Billedet jeg referer til er et julebillede der blev brugt som forside til “Brande Jul 2019”.

19. december 2019… Det gode det sande og det skønne, Romantikkens tre parametre. Rækkefølgen er vel ligegyldig, er den ene af de tre til stede, er det Romantikkens ide at de to andre følger trop.

Har skrevet om dette før, de tre parametre har altid, i mit voksenliv, stået for mig som noget at stræbe efter, i æstetikken såvel som i etikken, men er efterhånden blevet klar over at jeg ikke længere leder efter, søger efter sandhed, det gode og det skønne – braser nemlig ind dem hele tiden, møder dem konstant i nuet, eller om I vil i et flow af øjeblikke.

Sandheden, skønheden og det gode, åbenbarer sig konstant for mig i den virkelighed jeg oplever – og er i stand til at fatte!

Øjeblikket kan ikke fastholdes, det samme gælder for de tre, alene af den grund findes der uendeligt mange bud på det sande, det gode og det skønne, og her som i kunst – opleveren er en suveræn ejer af oplevelsen!

Øjeblikke kan ikke fastholdes, javel – men jeg syr dem sammen, så det ene øjeblik umærkeligt glider over i det næste, og sådan bliver der alligevel en slags orden og lovmæssighed omkring det sande, det skønne og det gode!

For mig!

20. februar 2019.… Ikke noget rigtig vinter har vi haft, indtil nu. Foråret rumsterer i haven og blandt fuglene.

Varmer op til en weekend hvor jeg har sagt ja til at male en look a like gavl, på feriemessen i Herning – Ferie for alle! Det bliver som det bliver, sådan lidt som Smuk fest, knald på og derudaf se hvad det bringer at stå der blandt folk, der vel at mærke ikke er berusede festivalgæster. Et indslag, henad billedet herover, dette måler (90×153)cm, det i Herning bliver (450×400)cm.

14. november 18…. For seks dage siden, en veloverstået to og halvfjerdsindstyvende fødselsdag – min egen, og i lørdags, en formidabel Mortensaftens and i Årøsund.

Tiden går og jeg går med, på vej derned, og også tilbage igen, oplevede jeg det smukkeste smukke efterår, her lige før vinter – at være der hvor jeg er, er jeg blevet bedre til, så kort kan det siges!

8. november 17… Fødsel og død? Lad os sige at en nyfødt har som mål i livet at dø efter velgjort gerning?

Da burde det være rimeligt klart, at processen, tiden og vejen, fra det ene til det andet er det vigtige, ikke målet som sådan! Selve dødsøjeblikket har jeg ingen empiri med , i hvert fald ikke jeg kan huske, lige så lidt som min fødsel, men det sidste har jeg i det mindste med sikkerhed oplevet…. Faktum!

28. december 16… Hvis jeg må komme med et uopfordret råd, så vær ikke for hårde ved Jer selv, og andre, døm lidt mildere – vi er ikke og skal ikke være ens – jeg kommer med det fordi det er mit eget nytårsønske – jeg kan, uden at overdrive, ind  imellem have det svært sammen med andre.

2. november 16…
Som skrevet står på min campingvogn, imellem alle øgenavnene: “Et mål skal ikke forhindre mig i at nyde vejen derhen”! Nemlig!

“Gå imod strømmen hvis du vil møde kilden”. Står der også. Faktum!

Forleden så jeg i avisen en anmeldelse af en bog med titlen: “Kun døde fisk flyder med strømmen”. Kan ikke huske andet end titlen, men et enkelt faktum!

31. oktober 16… Jeg maler figurativt, traditionelt om man vil, og mine billeder er mit bud på skønhed, der hvor jeg er lige nu!

27. oktober 16… Hentet fernis i Vindelev. Frokost på Tankefryd, alt imens jeg blev interviewet, til Vejle Amts folkeblad, angående Brande billedet, som kommer på auktion den 25. november.

Efterfølgende ferniseret de tre vægmalerier på Præstelundsskolen, mangler en gang. Lånte grej, rulle og periskop stang, af maler Larsen

26.oktober 16.. Sagt af en erhvervsleder: “Gode medarbejdere med begge ben solidt plantet på jorden – hænger ikke på træerne”. Citat slut… Jow jow! Vittig hund! Brande billedet hænger nu på “Cafe Tankefryd”. Kan også ses under fanen, nyheder.

24.oktober 16.. Efterår med silende regn, stegte ål og snaps, ikke så slemt endda, kunne være værre!

Længe siden jeg har været her inde, tror egentlig ikke nogen har, ud over mig selv. Kunne være jeg skulle ændre siden til en slags dagbog? Ikke at det ville ændre antallet af besøgende, men for mig selv? Holdt op at skrive dagbog for lang tid siden, savner det lidt. Hm?

8.december 10.. Skrev i forbindelse med et billede: ‘Arven’ på 100×150, som kan ses på nyhedssiden, dette om ‘Romantikken’!

Romantikkens tre parametre: Det gode, det sande og det skønne!

Hm! Hvad med under et, den frie tankes udfoldelse om det ideele – de tre må i forvejen, nu om dage, være betingede ud fra  individuel etik og æstetik!

Her kan så slutteligt for i dag anføres, at der udenfor er bidende kold hvid vinter, har skovlet sne i 3uger nu, men indenfor er her varmt til tonerne af Händels: Messias’.

24. oktober 08.. Har lige læst en kronik i JP, der påstår at kunstens vigtigste opgave altid har været at leverer overraskelser, det uventede og de øjenåbnere og nye måder at se tingene på som gør os klogere og inspirerer os. Ja det lyder jo fint – og vel også svært at være uenig i, men er det sandt?

ER det, det vigtigste?

Jeg tror i hvert faldet det er en af parametrene, men har det ellers ambivalent med bombastiske udsagn om hvad kunst er og ikke er, er dog glad for at nogen tør, og gider kommer med dem, de kan nogen gange i det mindste være sjove og nå nå, ser man det skabende.

Selve det at opleve kunst for mig, ligger et helt andet sted, måske fordi jeg arbejder med det selv, og ikke oplever andres arbejde som hverken overraskende, uventet, eller øjenåbnende, kun smukt, godt, inspirerende, eller ligegyldigt – den anden ende sørger mine egne ting så rigeligt for!

Somme siger i dag at kunst skal være politisk for at være vedkommende – her finder jeg det på sin plads at citere salig Giersing, som sagde: “Politisk kunst er noget lort, god kunst er politisk”.

9. september 08.. Lige nu er mit hoved fyldt med ingenting, andet end lidt langsommelighed, jeg er forkølet og drikker en øl og arbejdet med de fire årstider hos Månson, rinder mod sin afslutning/fuldbyrdelse, følelsen er meget ligesom med min “kartoffelmark” for år tilbage – ok kun tre, men føles meget længere, sket så meget….. Ser lige at det er over et år siden jeg har skrevet noget her på siden – tja hvis der ikke er noget der trænger sig på er det jo også lige meget, oplevelsen i handlingen er det vigtige – ikke refleksionen over samme – i det mindste for mig.

6. juni 07… Romantikkens tre parametre: “Det gode, det sande og det skønne”, udsagn der ikke er blevet umoderne for mig.

Igen: Om det skønne findes ingen facitliste, men jeg vil vove den påstand at ALLE malere søger den skønhed der tilfredsstiller dem! Nogle siger de er tiltrukket af den ‘grimme’ kunst – det eneste de her med  sir’, er at de syntes  den smukke kunst er ‘grim’ og uvedkommende!

Det handler om æstetik, hvor det hele ligger linet op på den samme stok, der så udvider sig bravt i begge ender sammen med en. ‘Grimhed’ kan kun eksistere som modpol til det man selv syntes er smukt, og det samme kan siges om det uvedkommende!

De andre to udsagn, “det gode og det sande”, glimrer også ved en mangel på facitliste, ja det er vel nærmest en modesag / trossag!! Der må man så træde i karakter og ikke lade sig rive med af den på ‘torvet’ herskende mening, hvis altså den kolliderer med egen overbevisning.

28 november 2005.. Det er aften, udenfor er det mørkt og det er frostvejr, herinde er de nye rugbrød begyndt at dufte fra ovnen og om lidt vil jeg forkæle mig selv med halv liter belgisk kloster øl, som eftersigende skulle være brygget af munke, godt smager det 🙂
Forleden hørte jeg om en velanskreven engelsk bankmand der skulle have fremført at rigdom ikke handlede om mængden af penge og ejendom, men om evnen og muligheden for at kunne ‘opleve’.. Se det er jo svært at være uenig i, hvis altså de basale ting er i orden, så som adgang til mad og den slags, men det hører vel ind under ‘muligheden’.

Hc. Andersen sagde noget om ‘at rejse er at leve’; jo såmænd, men at opleve der hvor man er, til hver en tid, er nu heller ikke at kimse af….

3. oktober 1998.. Mit “kartoffel projekt er overstået, det har varet siden 3 maj, som beskrevet her på siden… 21 fotos af “marken”, 7,62 kvadratmeter stort, taget hver tirsdag med et par enkelte undtagelser, den ene gang fordi jeg underviste på Sønderborg Idrætshøjskole, den anden, en uges ferie på Acorerne, nærmere betegnet på hovedøen Säo Miguel…. begge gange fine ture, på den sidste oplevede jeg blandt andet jordskælv, en lille reminder om at jorden er levende :o))
Det at afslutte noget er dejligt og også lidt vemodigt på samme tid… der var det hele, den svære start med hagl og slud, fremkomst i spredt uorden, der efter vækst i fuld flor oven på jorden, for så at komme frem til bestemmelsen, væksten under jorden… planten henvisnede ovenpå og jeg kunne høste frugten!!!

Det at være noget for andre, gøre noget for andre end sig selv, er ikke kun kartoffelplantens skæbne..

Nu ligger “marken” gravet og gødet og skal hvile vinteren over….. den ligner en nytildækket grav…