Om

Jeg hedder Finn Birkelund er maler, og bor ØstreÁlle 18B, 7330 Brande, hvor jeg også har atelier.

Om mig selv.

1. februar 2018

Her på denne side, tekst om hvad jeg synes I skal vide om mig, når I besøger mig digitalt.

Jeg er født i Skelhøje den 8. november 1946. Altså skorpion, måske lidt pjattet at jeg nævner det, men jeg tror på altings meget tætte sammenhæng!

Loven om årsag og virkning - som man reder, ligger man - sår du rug, skal du ikke blive skuffet og fornærmet hvis der kommer rug op, i stedet for hvede - karmaloven, så at sige!

Det er ikke sådan lige at udrede, men har tændt op i brændeovnen og overvejer en godnat øl. Computeren ville ikke finde sig i at jeg skrev godnat øl i et ord - godnatøl!

Mere vil følge når det bliver påtrængende, men en dagbog bliver det ikke!

5. februar 2018

Kunst?

Den er også svær - for tiden hælder jeg til den opfattelse at Duchamp havde ret i udsagnet:"Kunst er hvad du benævner som kunst"! Det vi sige at dine private meninger og oplevelser, omkring kunst, er det der er gældende for dig, lige nu! I udsagnet er indbygget en udviklingsfactor - idet det gælder når du nævner det.

Men helt sådan, er jeg ikke sikker på at Duchamp har ment det, nok nærmere et udsagn der gjaldt for ham selv som kunstner - og dermed, efter udstillingen af sin "Fontaine" i 1917, (readymadens indførelse som kunst) tillige gjaldt for alle kunstarbejdere som sådan! Ret epokegørende udsagn, der skulle få store følgevirkninger.

I hvert fald er institutionsteorien blevet brygget sammen siden da, hen over DaDa (kunstretning, spørg mr. Google), tyskeren Joseph Beuys, og den ungarske migrant til USA, Andy Warhol, samt et væld af andre avantgardister.

Denne teori sætter sig for, at definere hvad kunst er, så alle kan forstå det. På spørgsmålet, hvad er kunst? Er svaret: "Det er noget en kunstner laver"! På spørgsmålet, hvem er da kunstner? Er svaret: "Det er en, som en kunstinstitution har ophøjet dertil! Herfra er det du laver og udstiller som 'kunstner',  pr definition, kunst.

Kort og tydeligt - ingen slinger i valsen der - jeg er bare ikke ubetinget enig i den teori, en flatus forseglet i dåse, fra  forskellige steder i verden, fra forskellige individer - individer og steder som forinden er nøje planlagt og beskrevet i en drejebog - er og bliver varm luft, ikke en fis i en hornlygte, men fis i en dåse. Dog - når jeg tænker efter, lidt sjov, hvordan lige....?Hm!

Li'som mit kartoffelmarks projekt tilbage i 1998 - det løb også af stablen for at modbevise ovennævnte teori, og endte i stedet med at bekræfte den!

Nå, men ting bliver altså ikke bare til kunst fordi en kunstner lægger hånd på det - og dørtærsklen til et kunstmuseum er ikke så magisk, at en flaske øl bliver til en skulptur, fordi en kunstner har stillet den fra sig på en piedestal - og glemt den!

Tilbage til udsagnet: 'Kunst er hvad du benævner som kunst'. Med en tilføjelse fra mit eget arbejde - den gælder i nutid!

I går, er datid - noget holder - noget andet holder ikke, uanset hvor lang rejsen var rundt på euforiens vinger!

Her er en krølle mere, er der nogen der benævner et værk til at være kunst, er det gældende for dem, uanset om man er enig eller ej - beskueren ejer sin egen oplevelse suverænt!

6. februar 2018

Det sner - flot - vinter!

11. marts 2024

Torsdag den 29. februar bar jeg, sammen med en anden god ven, ud i Ebeltoft kirke, min gode ven Georg Hemmershøj Nielsen, døde søndag morgen, som jeg skulle tilbringe i Herning på Arthotel Dalgas stand på messen, fremstød for kunsten i Brande - denne dag arbejdede jeg så med Georg i baghovedet. Mødte ham på akademisk studenterkursus ved skolestart i 1969, boede en overgang sammen med ham og hans kæreste der havde to drenge, Sus, i Kastrup.

Vi blev studenter i 1972. Vil lige sætte ind her mit arbejde på 'Ferie for alle'. foto